Respect tonen voor vuur en het eren ervan door middel van vuurlopen is al zo oud als de mensheid zelf.

vuur door de eeuwen heen

Foto: voor een van de vuurlopen brandt een flinke houtstapel.

Er doen verschillende legenden de ronde over het ontstaan van vuur. De Indianen in Noord-Amerika geven elkaar de legende door van een kudde bisons die over de rotsachtige vlakten denderden, waarbij de vonken van de hoeven af spatten.
De Maori in Nieuw-Zeeland geloven dat het vuur een geschenk is van Gods blinde grootmoeder, die het op magische wijze uit haar nagels liet verschijnen.
Volgens de legende van de Huachipayri-indianen in de Amazonen van Peru was vuur afkomstig van een specht. Ze roepen nog steeds zijn naam aan en imiteren zijn roep wanneer ze vuur maken tijdens ceremonies.

vuurlopen: een ritueel van voortgang

“Der Geist des Feuers steht für Veränderung, Erneuerung und Steigerung der persönlichen Energie.”

In diverse rituelen over de gehele wereld wordt het vuurlopen gebruikt voor energetische reiniging, voor haar helende werking, voor initiatie en voor hogere bewustwording. Het lopen over hete kooltjes wordt al ruim 4000 jaar in praktijk gebracht. De confrontatie met het vuur zet iets in beweging, de keuze om over het vuur te gaan betekent voortgang; voortgang op vele gebieden.
 

De Amerikaanse trainster voor persoonlijk leiderschap Peggy Dylan is de pionier voor de Westerse wereld. Zij werd zich bewust van de transformerende en zuiverende kracht die de vuurloop met zich meebrengt. Peggy heeft het vuurlopen voor ons – de westerse mens – toegankelijk gemaakt.